donderdag 24 januari 2013

Je paard gezond de winter door

Beweging

Veel paarden krijgen in de winter onvoldoende beweging, terwijl dit voor een paard prioriteit nummer één is. Een paard moet in principe vier uur per dag bewegen, verdeeld over meerdere malen per dag. “Dit is goed voor de darmactiviteit en tegen stalondeugden”, zegt Scheffer. Een kwartiertje beweging geven en het paard vervolgens weer op stal zetten is onvoldoende. Dat de buitenbak in de winter te slecht is om te rijden, is geen reden om het paard dan maar op stal te laten staan, je kunt dan beter naar een binnenbak gaan.
Als weidegang niet mogelijk is, raadt Scheffer aan om de paarden in een bak of paddock vrij te laten bewegen. “Maar stap de paarden ook regelmatig op een harde bodem. Dit houdt de pezen en banden sterk.”

Afwisseling

Afwisseling in het werk is belangrijk. “We rijden vaak in de binnenbak, maar ga bij mooi weer ook eens naar buiten. Frisse lucht is goed voor het lichaam, maar ook voor de geest van het paard. Doordat de paarden frisse lucht binnenkrijgen kun je hoesten voorkomen.” In de winter zie je vaak dat stallen bijna hermetisch worden afgesloten om koude lucht buiten te houden. Slecht, volgens Scheffer. “Er moet voldoende frisse lucht in de stal komen. Een paard krijgt het niet zo snel koud. Tocht is een heel ander verhaal.”

Scheren

“Een paard dat veel buiten komt en weinig zweet, hoeft niet geschoren te worden. Het is zelfs beter van niet omdat de vacht een soort natuurlijke bescherming is tegen het weer. Paarden die na het werk een keer zweten, kun je een paar uur een wollen deken opdoen.” Bij paarden die bij het trainen veel zweten, is het verstandig om ze te scheren. “Als ze na het werk lang nat blijven, is de kans groter dat ze kou vatten”, legt Scheffer uit. Bij een geschoren paard kun je het beste een zadel in laten scheren, zodat je ter plekke van de zadelkussens toch nog een extra beschermlaag hebt.” Het is een aanrader een geschoren paard meerdere dekens op te doen. “Meerdere lagen houden de warmte beter vast dan een enkele dikke laag. Er is geen regel voor hoeveel dekens je opdoet. Dat is per paard verschillend; het oog van de meester. Bij een paard dat onder een deken staat, valt je oog niet meteen op huidproblemen. Denk aan zadeldrukkingen en schimmel. Haal daarom regelmatig de dekens eraf.”

Ter preventie van een te dik haarkleed is het aantal uren licht belangrijker dan de temperatuur. Onder invloed van het hormoon in de hersenen ontwikkelt een paard zijn wintervacht. Als de dagen korter worden, maken de hersenen minder melatonine aan en wordt de vacht dikker. Door het licht in de stal langer aan te laten, kun je het dikker worden van de vacht enigszins voorkomen., maar dit is natuurlijk ook afhankelijk is van het ras en type paard. Indien een paard moeite heeft met verharen of indien zijn haarkleed dof is, kan een vitaminespuit of wat lijnzaadolie over het voer wonderen doen.



Voeren

Pas de hoeveelheid voer aan aan de mate van arbeid. Als een paard door bijvoorbeeld weersomstandigheden een dag niet wordt getraind, kan het die dag met de helft van het krachtvoer toe. Je kunt je paard tijdens rustdagen beter meer ruwvoer geven (ook tegen verveling).
Als je paard te veel krachtvoer krijgt (= snel verteerbare suikers) en niet beweegt, kunnen deze suikers in de spieren gaan ophopen. Wanneer je paard dan aan het werk moet, verzuren de spieren als gevolg van een te snelle verbranding van deze suikers. Tying up (maandagziekte) is een ernstige vorm van spierverzuring.

Hoeven

Er zijn mensen die hun paard in de winter achter van de ijzers afhalen. Dit scheelt in de kosten. “Als een paard goede voeten heeft is dit geen bezwaar”, weet de specialiste.
“In de winter groeien hoeven meestal minder snel, maar het is toch verstandig minimaal iedere acht weken van beslag te wisselen, anders zijn de veranderingen in beenstand te groot.” Doordat hoeven in het teengedeelte meer groeien dan in de verzenen, krijg je op den duur namelijk een standverandering van de ondervoet, waarbij de belasting op de pezen hoger wordt. Verder is het belangrijk de kwaliteit van de hoeven in de gaten te houden. Met name door minder beweging en eventueel natte wei/stal is de kans op het ontstaan van bijvoorbeeld rotstraal groter. Ook dan is het goed de hoefsmid regelmatig het ongezonde hoorn weg te laten snijden en het paard voldoende beweging te geven voor een goede doorbloeding van de hoef.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageer hier!! dankje ***